Online Seminer (Ücretsiz)
07 Şubat 2022, Pazartesi - Saat: 20.00
Ark Selim Martin, bizi çok ilginç bir alana ve zaman kesitine davet ediyor. Türümüzün 2 milyon yılı bulan bir süreçte nasıl yaşadığına ışık tutan maddi verilere dair, heyecan verici bir dosyayı aralıyor…
2022 / 2. SEMİNER (ÜCRETSİZ)
Konu: MAĞARA İNSANININ HAMMADDE KAYNAKLARI
Konuşmacı: Selim MARTİN
Arkeolog – Öğretim Görevlisi
Tarih: 07 Şubat 2022, Pazartesi
Saat: 20.00
ÖZET:
İnsan, dünya üzerinde göründüğü andan itibaren, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamakta yardımcı olacak bir şeyler üretmek için sürekli olarak hammadde peşinde koşmuştur. Öyle ki sırf hammaddeye yakın olmak için doğal barınaklardan uzakta kalmayı göze almış, açık hava yerleşimlerini ihtiyacına göre konumlandırmayı başarmıştır. İnsanlar doğal olarak, önceleri bu hammaddeleri içinde yaşadıkları ortamda mevcut olanlardan seçmişlerdir. Yani, ulaşılabilir çevrelerinde hangi hammadde çoğunlukta ise onu kullanmak ve işlemek zorunda kalmışlar, bulabildikleri hammaddeleri ürün, alet ve silah haline çevirmişlerdir. Böylece, insan ile doğa arasındaki bu sıkı ilişki, bugün adına kültür dediğimiz farklı yaşam biçimlerinin yaratılmasına neden olmuştur. Bu seminerimizde: bitkisel ve hayvansal hammaddeler ile taş ve aşı boyası gibi örnekleri, 1950’lerde ortaya çıkan işlem zinciri “chain opératoir” kavramıyla değerlendirerek, Paleolitik ürün ve aletlerin; işlenmesi, kullanılması ve nihayetinde terk edilip bir şekilde günümüze ulaşması sürecini okumayı hedefliyoruz.
Selim MARTİN:
Selim Martin 1981 Uşak doğumludur. Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde Arkeoloji üzerine yapmıştır. Uzun yıllar Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde çalışmıştır ve 2018 yılından beri Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Prehistorya, Mezopotamya Arkeolojisi, Tarihsel Coğrafya ve Mitoloji gibi temel Arkeoloji konularının yanında Tekstil, Mozaik, Resim gibi Sanat ve Tasarım alanlarında da çeşitli dersler yürütmektedir. Eğitim ve iş hayatı boyunca çeşitli bilimsel ve sanatsal projeler ile kültürel etkinlikler içerisinde yer almış ve özellikle Batı Anadolu coğrafyasında eğitim ve kültürel amaçlı geziler düzenlemiştir. Uzun yıllar, arkeolojik alanlarda ve çeşitli bilimsel çalışmalarda belgeleme amaçlı fotoğraf çekmekle beraber, sanatsal anlamda kişisel fotoğraf sergileri açmış ve çeşitli eserleri karma sergilerde de yer almıştır. Dönem dönem Birgün Gazetesi’nde Mitoloji konulu yazılar kaleme almıştır.
REZERVASYON VE KAYIT
0(549) 717 17 40 – 0(232) 464 07 18
ebrulitur@ebruliturizm.com.tr