Online Söyleşiler
03 Mayıs 2021, Pazartesi
Online Söyleşi
APHRODİSİAS ANTİK KENTİ
Sunum: Doç. Dr. Nezih Aytaçlar
Tarih: 03 Mayıs 2021, Pazartesi
Saat: 21.00
Aphrodisias, oldukça iyi korunmuş anıt yapıları ile değerli bulgular veren bir Arkeolojik alandır. 2017 Yılında Unesco Kültür Mirası olarak evrensel bir değer kazanmıştır. Ören yerine girdiğinizde, hayli büyük, zengin ve çok gelişmiş bir kentle karşılaşırsınız. Onbin kişilik tiyatro, 30 bin kişilik stadyum, beş büyük mekândan oluşan hamam, agora, kamu binaları, Aphrodisias’ın ulaştığı uygarlık düzeyini gözler önüne serer.
Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, Menderes (Meander) Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz (Morsynus) Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer alır. Tarih boyunca, içinde bulunduğu nehir havzasının doğal özelliklerinden beslenen kentin Antik Dönem’deki en büyük zenginlik kaynağını ise kentin kuzeyinde, Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocakları sağlar.
Yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Aphrodisias, MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken, MÖ 2. yüzyılda Menderes Vadisi’ndeki yoğun şehirleşme döneminde kent devleti (polis) statüsü kazanmıştır. MÖ 1. yüzyılda Roma ile yakın ilişkilere sahip olan Aphrodisias, daha sonra Roma İmparatoru olarak Augustus unvanını alacak olan Octavian tarafından “Tüm Asya’dan kendime bu kenti seçtim.” sözleriyle koruma altına alınmış ve Roma Senatosu tarafından MÖ 39 yılında vergi muafiyeti ve özerklik gibi ayrıcalıklar tanındıktan sonra hızla gelişmeye başlamıştır.
Aphrodisias’ın arkeolojik önemi, Geç Helenistik Dönem’den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren, büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapıların ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmuş olmasından gelmektedir. Aphrodisias, MS 1.-5. yüzyıllar arasında bütün Akdeniz dünyasında büyük üne kavuşan, başta Roma olmak üzere, İmparatorluğun dört bir yanında imzalarını taşıyan eserleri bulunan heykeltıraşlar yetiştirmiştir. Mermer ocaklarının kente eşine az rastlanır derecede yakın olması, Aphrodisias’ın mermer heykel sanatı için yüksek kaliteli bir üretim merkezi haline gelmesinin önemli bir nedenidir. Bu özelliği sayesinde Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti’nde, dönemin mermer sanatı ve mimarisinin tüm yönleriyle araştırılıp anlaşılmasını sağlayan kentlerden biri olmuştur. Kente adını veren ve kent kimliğinin gelişiminde önemli rol oynayan Aphrodite kutsal alanının ve kentteki özgün Aphrodite kültünün de Akdeniz Havzasında geniş bir alanı kültürel açıdan etkilediği bilinmektedir.
Bu özellikleri nedeniyle, Aphrodisias Antik Kenti yaklaşık 2-3 km. kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.
Seminerler “ZOOM” üzerinden yapılmakta olup, ilk defa katılacak olan konuklarımızın,
önceden telefon veya e-mail ile kayıt yaptırması gereklidir.
Tel: 0 (549 ) 717 17 40
E-Mail: ebrulitur@ebruliturizm.com.tr
Seminerler “ZOOM” üzerinden yapılmakta olup, ilk defa katılacak olan konuklarımızın
önceden telefon veya e-mail ile kayıt yaptırması gereklidir.
Tel: 0 (549 ) 717 17 40
E-Mail: ebrulitur@ebruliturizm.com.tr