İZMİR DUA RİTÜELİNDE MÜZİK – Rav İsak ALALUF

İZMİR DUA RİTÜELİNDE MÜZİK

İzmir Yahudi Kultür Mirası Seminerleri

17 Şubat 2022, Perşembe – Saat:20.00

150.00

  • TEK SEMİNER FİYATI

ONLINE SEMİNER PROGRAMI
İZMİR’DE YAHUDİ KÜLTÜR MİRASI HAKKINDA DERİNLEŞMELER

(6) 17 Şubat 2022, Perşembe – Saat:20.00
İZMİR DUA RİTÜELİNDE MÜZİK

Konuşmacı: Rav İsak ALALUF

Özet: Her şehrin kendi dokusuna uygun kültürel uygulamaları vardır. İzmir Musevileri bu konuda özel bir konuma sahiptir. Geçmişten günümüze gelen dua ritüelleri ve melodileri unutulmaya yüz tutsa da İzmir hala özel yerini korumaktadır. Bizler konuşmamızda İzmir’deki dualarda kullanılan müziklere, melodilere, makamlara ve Hazan dediğimiz duahanların anılarına bir pencere açmaya çalışacağız. Dileğimiz bu uygulamaların derlenerek bir kültür hazinesi şeklinde saklanması ve gelecek kuşaklara iletilmesidir.

Konuşmacı hakkında:
Rav İsak Alaluf 1964 yılında İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Kudüs’te Abe ve Gery Cohen Rabbinical College, dini eğitim veren Shehebar Sephardic Center ve Har Tsiyon College’ye devam etti. İbranice ve Din Kültürü öğretmenliği, Moel (Sünnet) diplomalarının yanısıra, 1997 yılında “Rav” unvanını aldı. Bir süre İzmir’de çalıştıktan sonra 2003 yılında İstanbul’a taşındı. Türkiye Hahambaşılığı dini kurul üyesi olan Rav Alaluf Ukus okullarında eğitmen ve Neve Şalom sinagoglarında Haham Akaal olarak görev yapmaktadır.


Gerek mimari yapıları, gerek yaşam tarzı ve sanatıyla, önemli din bilginleri ve müzisyenleriyle, İzmir’de Yahudi Kültür Mirasını ve dünyada benzeri olmayan Sinagogları hakkını vererek tanıtmak için bilgimizi geliştirmeye ihtiyaç olduğu görülmektedir. Artık kentimizin sınırlarını aşmakta olan bu konuya, kültürel olarak hazırlanmak amacıyla, Izmir Yahudi Kültür Mirası Projesi ve İzmir Musevi Cemaati Vakfı ile birlikte uzmanlaşmaya yönelik bir seminer programı hazırlamış bulunuyoruz.

SEFARAD KÜLTÜRÜ VE İZMİR
İspanya’dan sürgün edilen Yahudiler ve sonra gelen kuşaklar tarafından 15/16. yüzyıl Sefarad mimari stilinde birbirine bitişik inşa edilmiş tarihî sinagogların dünyada benzeri yoktur. Onyedinci ve Onsekizinci yüzyıllarda dünyadaki tüm Yahudi cemaatleri üzerinde ruhani ve kültürel etki yapmış olan ve bir dönem Yahudiliğin ruhani merkezi sayılan İzmir cemaatinin tarihi gün yüzüne çıktıkça, önemi daha fazla anlaşılmaktadır.

AVRUPA KÜLTÜR MİRASI ROTALARI
İzmir Yahudi Kültür Mirası (İzmir Jewish Heritage) Projesi AB Avrupa Delegasyonu tarafından desteklenmektedir. Kısa bir süre önce de, “Avrupa Kültür Mirası Rotaları” arasına alınmıştır. Öte yandan, İzmir Tarihi Liman Kentinin Unesco Kültür Mirası Geçici Listesine girmesi ile birlikte özellikle Kemeraltı Havra Sokağı çevresindeki tarihi Sinagoglarına, eski Yahudi Mahallelerine gösterilen ilgi artmıştır.

Yerel ve uluslararası desteklerle hayata geçirilen Sinagog restorasyonları ile diğer somut ve somut olmayan kültür mirasları ile ilgili çalışmalar da ilerlemektedir. Bu yıl 3.sü yapılan Sefarad Kültür Festivalinin de etkisiyle, seyahat olanakları arttığında, İzmir dışından ve yurt dışından ziyaretçilerin gelmesi beklenmektedir.

Bu gelişmeler ışığında, İzmir Musevi Cemaati Vakfı, kutsal yerlerin ziyaretini düzenlemek amacıyla, EbruliTur ile “Yetkili Turizm Acentesi” anlaşması yapmıştır. İzmir Yahudi Kültür Mirası turizme açılırken, acentemiz geleneğine uygun olarak, kendi alanlarında yetkin konuşmacıları bir araya getiren seviyeli bir seminer programı oluşturulması düşünülmüştür.

KÜLTÜREL HAZIRLIK
Yaşayan kültür mirasını tarihi temelleriyle anlamanın ve anlatmanın önemli olduğuna inanıyoruz. İbrâhîmî geleneğe bağlı monoteist din ailesinin en eski halkasını teşkil eden Yahudilik, yayılımı ve etkisi açısından bir dünya dinidir. Ladino söyleyişiyle, “Djudaismo”, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukuki kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. Bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile yeryüzündeki en büyük onuncu dindir. Sözlü kaynaklara dayanan Tevrat, bir ihtimal, İ.Ö. 5. yy (Pentateuch) veya İ.Ö. 8. yy. da kaleme alınmıştır. Kendisinden sonra gelen tüm inanç sistemlerini etkilemiştir. Tevrat kutsal kitap arkeolojisi ve tarih okumaları açısından da son derece önemli bir kaynaktır…

Özetle;
İzmir’de Yahudi Kültür Mirasını ve dünyada benzeri olmayan Sinagoglarını hakkını vererek tanıtmak ve artık şehrimizin sınırlarını aşmakta olan bu konuya, kültürel olarak hazırlanmak amacıyla, uzmanlaşmaya yönelik bir seminer programı hazırladık.

Seminerlerimiz ZOOM üzerinden yapılacak olup, Yahudi Kültür Mirası konusunda derinleşmek isteyen turist rehberlerini ve kültür tutkunu dostlarımızı bekliyoruz…

Online Seminer Katılım Ücreti

7 SEMİNER PAKET FİYATI: 750,- TL
REHBERLER: 600,- TL
TEK SEMİNER:150 TL

NOT: Online konferans ve seminerlerimize kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil eder.

Rezervasyon Formu

Rezervasyon Formu

Bu bir ön rezervasyon formudur. Lütfen telefonla teyit alınız!


İlginizi Çekebilecek Diğer Turlar

error: Content is protected !!