Online Seminer (Ücretsiz)
27 Ocak 2025, Pazartesi - 20.30
Kahramanlar ve Ejderhalar
Dünyanın en eski mitleri…
KONUŞMACI: Selim MARTİN (Arkeolog-Öğretim görevlisi)
Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü
TARİH: 27 Ocak 2025, Pazartesi
SAAT: 20.30
Dünyanın en eski mitlerinden birisi olarak kabul edilen “kahraman” efsanesi, zaman içerisinde bir standarda oturarak hemen her toplumda kendisini tekrar eder.
Kahraman karakteri çoğu kültürde, soylu, varlıklı, güçlü ve yakışıklı erkek olarak tanımlanır. Kadın kahramanlar nadir olmakla beraber, erdemli, dayanıklı ve güçlü olarak tanımlanır ve onların maceraları erkeklerden farklı olarak çoğunlukla sürpriz şekilde sonlanır.
Bir kahraman olabilmenin yolu, dört temel aşamadan geçer: aile dramı, yolculuk, sürgün ve ejderha avı. Bu son aşamada, kahramanın cinsiyetine göre mutlaka bir prenses veya prens kurtarılır.
Kahraman söylenceleri, aslında onu yaratan toplumların bir “boy aynası” olarak görülmelidir. Toplumlar, hem kendi tutumlarını hem de zaman içinde başlarına gelen olayları, kestirmeden anlatmak için çeşitli standart karakterler yaratırlar. Bu seminerimizde, işte bu söylencelerin en önemli iki aktörü olan Kahramanlar ve Ejderhaları ele alacağız. Bakalım, çağlar boyunca, farklı kültürlerde, kimlere kahramanlık, kimlere ise ejderha rolü düşmüş?
ARK. SELİM MARTİN:
Selim Martin 1981 Uşak doğumludur. Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde Arkeoloji üzerine yapmıştır. Aynı üniversitede Arkeoloji Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.
Prehistorya, Bilişsel Arkeoloji, Mezopotamya Arkeolojisi, Tarihsel Coğrafya ve Mitoloji gibi temel Arkeoloji konularının yanında Tekstil, Mozaik, Resim gibi Sanat ve Tasarım alanlarında da çeşitli dersler yürütmektedir.
Eğitim ve iş hayatı boyunca çeşitli bilimsel ve sanatsal projeler ile kültürel etkinlikler içerisinde yer almış ve özellikle Batı Anadolu coğrafyasında eğitim ve kültürel amaçlı geziler düzenlemiştir. Uzun yıllar, arkeolojik alanlarda ve çeşitli bilimsel çalışmalarda belgeleme amaçlı fotoğraf çekmekle beraber, sanatsal anlamda kişisel fotoğraf sergileri açmış ve çeşitli eserleri karma sergilerde de yer almıştır.
Tekstil Arkeolojisi üzerine “Giyim Kuşam ve Çıplaklık: Yakındoğu’da Tarihöncesi Giyim Kültürü” isimli bir kitabı ve Pantheon isimli Mitoloji konulu bir boyama kitabı bulunan ve çeşitli ulusal gazete ve dergilerde yazı yazmaktadır.
Seminerlerimiz “ZOOM” üzerinden yapılmaktadır. Telefon veya e-mail ile yahut web sitemizdeki program detayındaki rezervasyon formu üzerinden bizimle temas kurmanızı rica ederiz.
0 (232) 464 07 18 – 463 60 43 – 0 (549) 717 17 40
ebrulitur@ebruliturizm.com.tr – https://www.ebruliturizm.com.tr
NOT: Online konferans ve seminerlerimize kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil etmektedir.