Tarihçi Ahmet Çandır Danışmanlığında
09 Şubat 2025, Pazar
Sabah saat saat 09.30‘da Konak’ta Saat Kulesinin altında buluşuyoruz. Öncelikle, Konak Camisi olarak bilinen Yalı Camii’ni görüyoruz. Mehmet Paşa kızı Ayşe Hatun tarafından 18.yüzyılda yaptırılan sekizgen planlı camiyi ve 19. yüzyıl Kütahya çini geleneğini yansıtan özgün bezemelerini inceliyoruz.
Sonra bir çay molası vererek, tanışıyoruz. Çaylarımızı içerken sohbete başlıyoruz. Cami nedir, İslam Toplumlarında Cami’nin önemi nedir? Türkiye’de ve diğer İslam Ülkelerinde Cami kavramı aynı mıdır, farkları nedir? Sosyal açıdan ne ifade eder? Etkileşim ve değişim unsurları nedir? Camiler için ortak bir mimariden söz edebilir miyiz? İzmir Camileri ile diğer Semavi Dinlerin ibadethaneleri arasında ortak noktalar var mıdır? Gibi pek çok konuda bilgi aldıktan sonra İzmir Camilerinin önde gelen örneklerini gezmeye devam ediyoruz.
İkinci olarak, Kemeraltı Çarşısı içerisinde, 853. Sokak’ta bulunan Kemeraltı Camisine gidiyoruz. Bu yapı, Yusuf Çamazade Ahmet Ağa tarafından, 1671 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde dükkânlar ve yapılar arasında sıkışmış olan bu güzel caminin XVIII. yüzyıla tarihlenen kalem işleri önemlidir.
Salepçioğlu Camii, Kemeraltı’ndaki Salepçioğlu sokağına adını vermiştir. 1906 yılında Salepçizade Hacı Ahmet Sait Efendi tarafından İzmir’in en büyük kubbeli camisi olarak yaptırılmıştır. İnce yapılı, zarif bir minareye sahiptir.
1652 yılında Zahire Tüccarı Hacı Hüseyin tarafından yaptırılan Başdurak Camii ise Anafartalar Caddesi üzerindedir. Duvarları taştan, minberi mermerdendir. 1894 yılında onarım görmüştür. Son yıllarda restore ettirilen caminin son cemaat yeri bir camekânla kaplıdır.
Turumuza kısa bir ara verip öğle yemeği molası veriyoruz. Kemeraltı civarında uygun ve güzel bir yerde yemeğimizi yedikten sonra incelemeye devam ediyoruz.
Kestane Pazarında, Emin oğlu Hacı Ahmet Ağa‘nın 1663 yılında yaptırdığı Kestanepazarı Camii’ni görüyoruz. Yapı kare planlı, üzeri kubbeli, minaresi tek şerefelidir.
Sonra, eski iç liman kıyısında bulunan, adını altındaki sekiz sütunlu şadırvandan alan Şadırvanaltı Camisine gidiyoruz. 1636 yılında yapılmış, 1815 yılında da onarılmıştır. Cami’nin özelliği yüksek bir su basman üzerinde olup, altında büyük bir çarşı bulunmasıdır. Kubbesi kalem işleri ile bezenmiştir, minberi mermerdendir.
Bugün göreceğimiz son Camii İzmir’in anıtsal yapılarından sayılabilecek olan Hisar Camii. 1872 yılında yıktırılan kale arkasında Hisarönü mevkiinde bulunduğu için bu adla anılmaktadır. Aydınoğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 1597 yılında yaptırılmıştır. Sütun başlıklarında, pencere üzeri ve cephe süslemelerinde mihrap, minber ve vaiz kürsüsünde Avrupa sanatsal etkilerini görmek mümkündür.
Son olarak İzmir şehir içi hanları hakkında kısa bir bilgilenmeyle Kızlarağası Hanını gezip, avluda bir kahve- çay molası ile gezimizi sona erdiriyoruz.
FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER: Rehberlik ve danışmanlık
FİYATA DAHİL OLMAYANLAR: Molalardaki yiyecek ve içecekler, öğle yemeği ve kişisel harcamalar
DİKKAT ÖNEMLİ :
Bildiğiniz gibi, camilere başörtüsü ile girmek zorunludur. Bu nedenle lütfen bir başörtüsü getiriniz.
Rahat giyip çıkarabileceğiniz ayakkabıları tercih ediniz. Camilere ayakkabı yada galoş ile girmeye izin verilmemektedir. Ayakkabılarınız için bir naylon poşet bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
NOTLAR:
Turumuz yürüyerek yapılacağı için maksimum 20 kişi ile sınırlıdır.
Erken rezervasyon yaptırmanızı önemle rica ederiz.
Rezervasyon ücret ödenince kesinleşir.
Son müracaat tarihi 06 Şubat 2025, Perşembe günüdür
Rezervasyon esnasında programı okumayı – başlangıç saatlerini ve buluşma yerinizi kontrol etmeyi unutmayınız.
Turda sorumlu acente görevlisinin cep telefonun not etmeyi unutmayınız.
Acentemiz zorunlu durumlarda tur programında değişiklik yapabilir.
İPTAL KOŞULLARI:
Tura son kayıt tarihine kadar iptallerde ücret iade edilir.
Daha sonra veya tur sabahı yapılan iptallerde yahut tura gelinmediğinde ücret iadesi söz konusu değildir.
Şiddetli hava durumu, rehber rahatsızlanması vb. gibi özel ve olağanüstü nedenlerle acentemiz turu iptal etmek zorunda kalırsa, ücretler kesintisiz olarak iade edilir.