Son bölüm: 27 Nisan 2022, Çarşamba - Saat: 20.30
İnsanoğlunun serüveni Afrika’da başladı ancak eski kıtadan ayrılan ilk Homo (Erectus) ile son Homo (Sapiens) arasındaki süreçte yaşananların ana sahnesi Yakındoğu’dur. Burada ateşi kontrol altına alan, besin zincirinin en altından en üstüne çıkan, sanat üretmeyi öğrenen ve ölüsünü gömen insanların dünyaya anlatacak çok şeyi vardı.
YAKINDOĞU PREHİSTORYASI
Konuşmacı: Selim MARTİN (Arkeolog – Öğretim Görevlisi)
Tarih: 09 Mart 2022 – 27 Nisan 2022 / 8 hafta – 8 seminer
Gün: Çarşamba
Saat: 20.30
ÖZET:
Bu seminerler kapsamında, insanın; ilk aleti ürettiği andan yazıyı icat ettiği zamana kadar olan yolculuğu, coğrafyaya bağlı bir kronolojik sırayla işlenecektir.
İnsanoğlunun serüveni Afrika’da başladı ancak eski kıtadan ayrılan ilk Homo (Erectus) ile son Homo (Sapiens) arasındaki süreçte yaşananların ana sahnesi Yakındoğu’dur. Burada ateşi kontrol altına alan, besin zincirinin en altından en üstüne çıkan, sanat üretmeyi öğrenen ve ölüsünü gömen insanların dünyaya anlatacak çok şeyi vardı.
Sonra en büyük devrime ev sahipliği yaptı Yakındoğu. İlk yerleşik köylerin ardından ilk evcil besi hayvanları ve dünyayı doyuran buğdayı üreten ilk köylüler, seramiği de icat ettikten sonra yerleşik yaşam için bir Neolitik Paket üretip dünyaya pazarladılar.
Mühür sahibi şeflerin başlattığı Kalkolitik Çağ’ı, yavaş dönen çark ile geliştirip, ilk kentlerle kapatmayı başaran Yakındoğu insanları; yazıyı icat ederek dünyayı geriye dönülmeyecek biçimde değiştirdiler. .
Hristiyan kesiş̧ Joannis Cassiani’nin deyimiyle; “Ex Oriente Lux” (Işık Doğudan Yükselir)…
(1) 09 Mart 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
PALEOLİTİK ÇAĞ
Homo türlerinin ortaya çıkışı ve yükselişi. Afrika’da ilk alet üretimi, leşçiden avcıya giden yolda alet endüstrisi. Afrika dışında gelişen yaşam.
(2) 16 Mart 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
PALEOLİTİK ÇAĞ II
Levant, Mezopotamya ve Anadolu’da önemli yerleşimler ve buluntular.
(3) 23 Mart 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
EPİPALEOLİTİK DÖNEM
Yakındoğu’da değişen iklim ve ilk yarı yerleşik kültürler. Epipaleolitik /Mezolitik karmaşası.
(4) 30 Mart 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
NEOLİTİK ÇAĞ I
İnsanı tam yerleşik hayata ne geçirdi? Çanak Çömlek Öncesi Neolitik’in keşfi ve beraberinde getirdiği arkeolojik sorunlar. Eriha Şoku.
(5) 06 Nisan 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
NEOLİTİK ÇAĞ II
Braidwood’lar Mezopotamya’ya Çağırıyor. Anadolu, Neolitik ezberleri bozuyor.
(6) 13 Nisan 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
NEOLİTİK ÇAĞ III
Arkeoloji Tesadüfleri Sever: Nevali Çori ve Göbeklitepe.
(7) 20 Nisan 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
NEOLİTİK ÇAĞ IV
Neolitik Paket.
(8) 27 Nisan 2022, Çarşamba – Saat: 20.30
KALKOLİTİK ÇAĞ
Merkezi seramik üretimi ve ticareti. Şeflik sistemi ve sonuçları; mimaride, üretimde ve ölü gömme adetlerinde köklü değişiklikler. İlk kentler ve yazı.
Selim Martin 1981 Uşak doğumludur. Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde Arkeoloji üzerine yapmıştır. Uzun yıllar Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde çalışmıştır ve 2018 yılından beri Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Prehistorya, Mezopotamya Arkeolojisi, Tarihsel Coğrafya ve Mitoloji gibi temel Arkeoloji konularının yanında Tekstil, Mozaik, Resim gibi Sanat ve Tasarım alanlarında da çeşitli dersler yürütmektedir. Eğitim ve iş hayatı boyunca çeşitli bilimsel ve sanatsal projeler ile kültürel etkinlikler içerisinde yer almış ve özellikle Batı Anadolu coğrafyasında eğitim ve kültürel amaçlı geziler düzenlemiştir. Uzun yıllar, arkeolojik alanlarda ve çeşitli bilimsel çalışmalarda belgeleme amaçlı fotoğraf çekmekle beraber, sanatsal anlamda kişisel fotoğraf sergileri açmış ve çeşitli eserleri karma sergilerde de yer almıştır. Dönem dönem Birgün Gazetesi’nde Mitoloji konulu yazılar kaleme almıştır.
SEMİNER PAKET FİYATI (8) : 650,- TL
ÖĞRENCİ – REHBER : % 20 indirimli 520,- TL
TEK SEMİNER: 125,- TL
Seminerlerimiz “ZOOM” üzerinden yapılmaktadır. Telefon veya e-mail ile yahut web sitemizdeki program detayındaki rezervasyon formu üzerinden bizimle temas kurmanızı rica ederiz.
İLETİŞİM:
0 (232) 464 07 18 – 0 (549) 717 17 40
ebrulitur@ebruliturizm.com.tr
https://www.ebruliturizm.com.tr
NOT: Online konferans ve seminerlerimize kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil etmektedir.